Η εκμάθηση ξένων γλωσσών έχει περάσει από πολλά επίπεδα, ενώ πολλά μοντέλα εκμάθησης που θεωρούνταν σωστά, στον σύγχρονο κόσμο φαντάζουν μακρινά και απαρχαιωμένα. Ας πάμε να δούμε λοιπόν την εκμάθηση αγγλικών από το παρελθόν στο παρόν.
Κατά τον 17ο-19ο αι. έως τον 20ο αι. το κύριο όπλο εκμάθησης αγγλικών ήταν η μετάφραση με την διδασκαλία των κανόνων της γραμματικής, μέσω της απομνημόνευσης καθώς και γραμματικών δομών και εν τέλει τη μετάφραση αυτών στη μητρική γλώσσα του μαθητή. Ωστόσο η συγκεκριμένη μέθοδος δεν βοηθούσε στην βελτίωση του προφορικού λόγου του μαθητή, καθώς αποτελούνταν από κανόνες και κείμενα χωρίς να δίνεται έμφαση στο ρεαλιστικό περιεχόμενο της γλώσσας με την κοινωνική υπόσταση που έχει στον προφορικό λόγο της καθημερινής ζωής.
Με το πέρασμα του χρόνου άλλαξαν οι τρόποι διδασκαλίας αγγλικών καθώς συνέβαλαν ειδικοί γλωσσολόγοι όπως ο Chomsky κα. οι οποίοι έστρεψαν την προσοχή τους στις βαθύτερες δομές της γλώσσας και στην διαπροσωπική φύση της εκμάθησης. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε η κατάλληλη προσοχή στον προφορικό λόγο, στον διαδραστικό χαρακτήρα της γλώσσας και λιγότερο στην γραμματική και το συντακτικό.
Έτσι, η εκμάθηση αγγλικών άρχισε να παίρνει άλλο χαρακτήρα, με πιο χαλαρό περιβάλλον στην τάξη ενθαρρύνοντας τους μαθητές να επικοινωνήσουν με τον δικό τους τρόπο στα αγγλικά χωρίς να εμποδίζει ο λόγος την έκφραση.
Η νεότερη μέθοδος εκμάθησης αγγλικών βασίζεται σε έναν συνδυασμό γραμματικής, συντακτικού και λεξιλογίου, μέσα από κείμενα, ασκήσεις με φράσεις που χρησιμοποιούνται στον καθημερινό λόγο και μέσω του προφορικού λόγου (listening). Αυτός ο τρόπος έχει αποδειχτεί αποτελεσματικότερος και πιο εύκολος στην απομνημόνευση λέξεων και φράσεων, σε σχέση με μεμονωμένες λέξεις ή κανόνες.
Comments