top of page

Tips για αποδοτικότερο διάβασμα

Updated: May 11, 2023


reading

studying

1. Οργάνωσε τον χώρο σου: Κάθε καλά οργανωμένος και καθαρός χώρος βοηθάει τον ανθρώπινο νου να επικεντρωθεί στο διάβασμα και όχι στο χάος που επικρατεί γύρω του. Οργάνωσε και καθάρισε τον χώρο σου πριν το διάβασμα και θα μας θυμηθείς!



2. Άναψε σωστό φωτισμό: Ο σωστός φωτισμός σε συνδυασμό με το καλά οργανωμένο και καθαρό περιβάλλον αποτελεί παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του διαβάσματος. Οι μπλε οθόνες του κινητού, του tablet ή του υπολογιστή δεν ωφελούν ιδιαίτερα στην συγκέντρωση και την απόδοση.

*Tip: Προσπάθησε να απομακρύνεις κάθε οθόνη που βρίσκεται στο δωμάτιο τις ώρες του διαβάσματος για να μην σε παρασύρει και σου κλέβει χρόνο από τις υποχρεώσεις σου.


healthy lifestyle

3. Πρόσεξε την διατροφή σου: Σε κάθε περίπτωση η κακή διατροφή δεν είναι καλός σύμμαχος στην ρουτίνα του ανθρώπου. Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και το νερό προσφέρουν τα κατάλληλα στοιχεία στον οργανισμό του ανθρώπου για την συγκέντρωση, την πνευματική διαύγεια και την ενίσχυση της μνήμης.

help studying

4. Ξεκουράσου: Η κούραση δεν βοήθησε κανέναν, πόσο μάλλον τον σπουδαστή. Η ξεκούραση είναι βασικός παράγοντας αποδοτικότερου διαβάσματος και μελέτης.

5. Κάνε συχνά διαλείμματα – Τα συχνά διαλείμματα διάρκειας 5’-10' διευκολύνουν τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να διαβάσεις περισσότερο και αποδοτικότερα. Μην ξεχνάς ότι τα διαλείμματα πρέπει να τηρούνται εφόσον έχει προηγηθεί μελέτη τουλάχιστον 30-40 λεπτών.


study together

6. Ζήτα βοήθεια από τα αδέρφια σου, είτε από τους φίλους σου: Τις περισσότερες φορές, από συνήθεια, επικεντρωνόμαστε σε ένα τρόπο διαβάσματος, ο οποίος τελικά δεν μας ταιριάζει. Ίσως εκείνοι έχουν να σου προτείνουν κάποιον αποδοτικότερο τρόπο διαβάσματος και μελέτης. Επίσης, μην ξεχνάς ότι είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να διαβάζεις με παρέα!



concetrate

7. Μην πιέζεις τον εαυτό σου: διάβασε όσο μπορείς και μην πιέζεσαι. Πολλές φορές μπορεί να νιώσεις ότι δεν μπορείς να χωρέσεις άλλες πληροφορίες, καθώς δεν έχουν διαθέσιμο χώρο να αποθηκευτούν. Ο επιστημονικός όρος "cognitive overload" αναφέρεται σε αυτό ακριβώς το συναίσθημα της πληρότητας του εγκεφάλου. Τις ημέρες που πρέπει να μελετήσεις περισσότερο, μην ξεχνάς τα συχνά διαλείμματα μεταξύ των διαστημάτων μελέτης και μετά από 5’-10’ ίσως είσαι πιο έτοιμος να συνεχίσεις!


8. Γράψε ερωτήσεις και κράτησε σημειώσεις: Είναι προτιμότερο από το να γεμίσεις με highlighters το βιβλίο σου. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, υπάρχουν πιο αποδοτικοί τρόποι για να μαθαίνεις κάτι από το να χρησιμοποιείς τα γνωστέ φωσφόριζέ μαρκαδοράκια. Ένας αποδοτικός τρόπος που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να γράφεις τίτλους ή ερωτήσεις σε post-it χαρτάκια, τα οποία θα βρίσκονται δίπλα από τα σημαντικότερα θέματα για να σου θυμίζουν τα βασικότερα σημεία σε κάθε κείμενο ή άσκηση.

studying

Comments


bottom of page