top of page

Τα πιο ασυνήθιστα Χριστουγεννιάτικα έθιμα!


Κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα των Χριστουγέννων τα οποία στηρίζονται σε παραδόσεις από τις παλαιότερες γενιές με αποτέλεσμα να μας φαίνονται περίεργα ή ασυνήθιστα όταν τα ακούμε για πρώτη φορά!

Για παράδειγμα...

Οι Άγγλοι, έχουν ως παράδοση την παραμονή των Χριστουγέννων να αφήνουν ένα ποτήρι μπράντι για τον Άι Βασίλη καθώς και καρότα για τον Ρούντολφ, ως κέρασμα για την παραλαβή των δώρων. Ακόμη, τα παιδιά κρεμούν χριστουγεννιάτικες κάλτσες στο τζάκι ή οπουδήποτε αλλού, ώστε να τις βρουν γεμάτες με γλυκά την επόμενη ημέρα.


Στη Γερμανία, κάνουν μια παραλλαγή στο έθιμο των Άγγλων με τις καλτσες, με το να βγάζουν έξω τα παπούτσια τους δίπλα στο κρεβάτι τους ή δίπλα από το τζάκι αναμένοντας να γεμίσουν με γλυκά από τον Άι Βασίλη, από τις αρχές Δεκέμβρη,.


Στην Τσεχία έχει επικρατήσει ένα πολύ διαφορετικό έθιμο με τις ανύπαντρες γυναίκες να πετούν στον αέρα ένα από τα παπούτσια τους, ενώ είναι με την πλάτη κολλημένη στη πόρτα, έτσι ώστε ανάλογα με την προσγίωση του παπουτσιού να προβλέψουν εάν θα παντρευτούν ή όχι την επόμενη χρονιά. Σε περίπτωση που το παπούτσι προσγειωθεί με τη μύτη να κοιτάει την πόρτα, τότε η γυναίκα πρόκειται να παντρευτεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Στην αντίθετη περίπτωση έχουμε κακά νέα για την παντρειά που πρόκειται να περιμένει ακόμη ένα χρόνο...Στη Βουλγαρία υπάρχει το έθιμο των 12 πιάτων. Το έθιμο αυτό στηρίζεται στο εορταστικό δείπνο το οποίο είναι πλούσιο καθώς στηρίζεται σε 12 διαφορετικά φαγητά, αντικατροπτίζοντας τους 12 μήνες του χρόνου.
Στην Ουκρανία, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα κρύβουν μια έκπληξη! Οι Ουκρανοί κρύβουν ένα αυτοσχέδιο ιστό αράχνης μέσα στο δέντρο, με σκοπό όποιος καταφέρει να τον εντοπίσει να έχει καλοτυχία. Το συγκεκριμένο έθιμο στηρίζεται στην παράδοση μιας φτωχής χήρας η οποία δεν είχε αρκετά χρήματα για να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο για την οικογένεια της. Ξυπνώντας ένα πρωί, είδε την επιθυμία της να γίνεται πραγματικότητα από μία αράχνη που ύφαινε τον ιστό της πάνω στο έλατο.


Στην Ουγγαρία, το εορταστικό τραπέζι στηρίζεται στο ψάρι ενώ ο Santa Claus επισκέπτεται τα σπίτια στις 6 Δεκεμβρίου, αφήνωντας τα δώρα στα παπούτσια των παιδιών, όχι τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου, αλλά από τις 6 του μηνός!


Στην Νορβηγία σύμφωνα με μια παλιά παράδοση κάθε παραμονή Χριστουγέννων επισκέπτονται τα σπίτια μάγισες και δαίμονες αναζητώντας από τις αυλές των σπιτιών σκούπες με σκοπό να πετάξουν. Γι’αυτόν τον λόγο κρύβουν όλες τις σκούπες από τις αυλές των σπιτιών να προλάβουν το κακό.

Στη Λετονία τα δώρα μοιράζονται κάθε ημέρα κατά τη διάρκεια των γιορτών. 12 δώρα για 12 μέρες που διαρκούν οι γιορτές!


Στη Γαλλία κατά την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι με την αναμονή να τους αφήσει γλυκά και ξηρούς καρπούς ο Άι Βασίλης. Όπως ακριβώς το έθιμο της Γερμανίας!


Στην Κίνα έχουν ως έθιμο να στολίζουν δέντρα με λαμπάκια και λουλούδια αντί έλατο.


Κάθε έθιμο έχει την σημασία του και ας μας φαίνονται ιδιαίτερα ή περίεργα.

Το νόημα των Χριστουγέννων είναι να ερχόμαστε κοντά με τους ανθρώπους μας και να γεμίζουμε με χαρά τοςυ ανθρώπους που μας χρειάζονται.

Merry Christmas!

Ho, Ho Ho!5 views0 comments

Comments


bottom of page